Direct naar de contentDirect naar de footer

Musea en cultuur

Op het gebied van musea en cultuur is er veel te zien in de omgeving van Emmeloord.

 • Museum Schokland

  Museum Schokland ligt op de Middelbuurt, één van de middeleeuwse terpen op het voormalig eiland.

  Geologische, archeologische en historische voorwerpen in de vaste tentoonstelling geven een beeld van de ontstaansgeschiedenis van het Noordoostpoldergebied, het ontstaan en vergaan van het eiland, het leven van de Schokkerbevolking en de uiteindelijke drooglegging van de polder. Maquettes, historische films en foto’s brengen dit verhaal verder tot leven. Absoluut hoogtepunt is een aantal prehistorische menselijke voetafdrukken van circa 4000 jaar oud. Ze werden in 1984 nabij Schokland gevonden en behoren tot de oudsten van West-Europa. Ze zijn dé pronkstukken van de museumcollectie.

  Het buitenterrein beslaat een grootte van circa een hectare. Op een aantal plaatsen liggen de restanten van de vroegere bewoning nog aan het oppervlak. Bijzonder zijn de stenen waterkelders waarin vroeger drinkwater werd opgevangen. Ook de reconstructie van een houten palenscherm is een blikvanger. Enigszins verscholen achter de museumgebouwen staat een houten ijslopersschuur, die ooit onderdak bood aan de ijsvlet van Schokland. De houten zeewering is al van ver te zien en het karakteristieke kerkje bij het museum is nog altijd een baken in het nieuwe land, dat ooit de drukbevaren Zuiderzee was.

 • Een unieke beleving het Woudagemaal

  Een magistrale beleving van stoom, architectuur en water. Leuk en leerzaam voor jong en oud!

  In de 19e en begin 20e eeuw stonden ‘s winters grote delen van Friesland onder water. Het door stoom aangedreven Woudagemaal moest daar een einde aan maken. Bijzonder is dat het gemaal nog steeds een taak heeft in het waterbeheer. Bij extreem hoge waterstanden wordt het gemaal ‘onder stoom’ gezet en pompt het als het moet 4 miljoen liter water per minuut vanuit de Friese boezem het IJsselmeer in.

  In het naastgelegen moderne bezoekerscentrum staat het verhaal van het Friese waterbeheer en de gevolgen van de klimaatveranderingen centraal, maar ook hoe het stoomgemaal functioneert en waarom het gemaal door UNESCO is erkend. Een bezoek is genieten van bijzondere architectuur, techniek en de prachtige omgeving.

Aviodrome

Aviodrome

Bij Luchtvaartmuseum Aviodrome ontdek je een wereld vol avontuur en ervaar je de luchtvaart van toen en nu. Sla je vleugels uit. Ga, doe en ontdek het zelf!